Dostupni linkovi

Korupcija na Kosovu: Spektakularna hapšenja i nikom ništa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predstavnici nevladinih organizacije tvrde da se protiv korupcije na Kosovu još uvek ne vodi bitka, te da nema signala da će se to uskoro desiti.

Betim Musljiu, direktor Kosovskog instituta za pravosuđe, u izjavi se RSE navodi da su iz pravosudnog sistema nedavno govorili o nekoliko sumnjivih slučajeva korupcije među političarima, ali ostaje da se vidi da li će stati u kraj takvim slučajevima.

"Bilo je podizanja optužnica protiv visokih zvaničnika, ali su one pred sudom bile neuspele zbog nedostatka dokaza. Ako će se ova praksa nastaviti, onda je to šteta koja se nanosi borbi protiv korupcije. Ukoliko se ta praksa promeni i ukoliko se optužnice dokažu pred subom, onda je to znak da se vodi borba protiv korupcije kada su u pitanju visoki zvaničnici", ističe Musljiu, dodajući da do sada nije bilo presuda u takvim slučajevima.

Na osnovu izveštaja koji mere percepciju građana, Kosovo je zemlja sa najvisočijim nivoom korupcije u regionu. Veruje se da je razlog tome sama politika i uplitanje politike u pravosuđe.

Arton Demhasaj, vršioc dužnosti NVO "Çohu" (Uzdigni se), kaže da je bilo nekoliko slučajeva kada je kosovska i EULEX policija zajedno sa tužilacem otpočela akciju, privela nekoliko osoba zbog korupcije, ali kasnije bi ceo jedan takav proces završio neuspehom.

"Slučaj korupcije u Ministarstvu infrastrukture, te u opštinama Prištine i Prizrena su na kraju rezultirali neuspehom. Dese se spektakularna hapšenja, i onda ništa", kaže on.

Demhasaj dodaje da su kosovske institucije formirale mnogobrojne mehanizme za borbu protiv korupcije samo kako bi pobegle od svoje odgovornosti za borbu protiv ove negativne društvene pojave. Ti mehanizmi ne daju rezultate.

"Od svih tih institucija koje se bore protiv korupcije ni jedna nije ništa postigla. Agencija protiv korupcije već godinama radi, ali bez uspeha. Ja, zapravo, mislim da ova agencija samo otežava borbu protiv korupcije", smatra Arton Demhasaj.

Iz ove agencije su, međutim, prethodno za RSE izjavili da glavne institucije Kosova nikako da borbu protiv korupcije stave na prvo mesto prioriteta.

Direktor Agencije, Hasan Preteni, kazao je da se o korupciji mnogo govori i da su strategije za borbu protiv korupcije brojne, ali za ovu pojavu se i dalje ne sudi jer nema političke volje. Dokaz tome je da već 15 godina nije kažnjen ni jedan visoki službenik za korupciju.

Inače, javne nabavke je oblast u kojoj je korupcija najprisutnija.

Specijalno tužilaštvo Kosova je ove nedelje podiglo optužnicu i protiv gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, i još dva službenika te opštine zbog zloupotrebe službenog položaja i dogovora o ograničenju konkurencije.

Na osnovu najnovijeg izveštaja Transparensi internešnela za 2015. godinu, stepen korupcije na Kosovu isti je sa Moldavijom, Etiopijom i Dominikanskom Republikom.

Iz civilnog sektora prethodno su objavili da je najprofitabilnija profesija na Kosovu politika, te da veće bogatstvo stiče neko ko obavlja javnu funkciju u državnom sektoru, nego neko ko se vodi privatni biznis.

Zabeležen je slučaj da jedan zvaničnik obavlja čak šest različitih poslova.

Na osnovu prijava imovine koja se predaje kosovskoj Agenciji protiv korupcije, može se primetiti da pojedini zvaničnici institucija poseduju nepokretnu imovinu, nasleđenu, štednju i luksuzne automobile, a njihove plate se, u proseku, kreću 17.000 eura godišnje.

XS
SM
MD
LG