Dostupni linkovi

Novi napad na pobunjenike u Siriji, 18 žrtava automobila bombe


Najmanje 18 pobunjenika poginulo je od eksplozije automobila-bombe u selu Ašeh u pokrajini Kuneitra, na jugu Sirije, rekli su u srijedu opozicioni aktivisti.

Aktivisti su potvrdili da se među poginulima nalazio i komandant opozicione grupe koju podržavaju SAD, kao i da su napad najvjerovatnije izveli pripadnici tvrdolinijaški islamisti.

Suhaib al Ruhail portparol Alvijat al Furkuan grupe koja djeluje u toj oblasti , kako prenosi Reuters rekao je da je najvjervatnije napad izvela "ćelija spavača Daeša", što je uvredljivi arapski akronim za "Islamsku državu" (IDIL)

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, je objavila da je automobil-bomba eksplodirao danas popodne u selu Ašeh.

Abu Omar al-Golani, opozicioni aktivista iz Kuneitre, rekao je da je u eksploziji poginulo 20 boraca, uključujući i komandanta "Sirijskog revolucionarnog fronta", kapetana Abu Hamza al-Naimija, prenosi AP.

Al Golani je potvrdio da se eksplozija dogodila u vrijeme sastanka nekoliko komandanata ove pobunjeničke frakcije.

"Sirijski revolucionari front" je pobunjenička grupa "umjerene orijentacije" koju je krajem 2014. godine u velikoj mjeri slomio sirijski ogranak Al kaide- "Nusra front".

XS
SM
MD
LG