Dostupni linkovi

Dariju Slavuljici 8 godina za ratne zločine u Tesliću


Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. godine na području opštine Teslić.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je Slavuljicu proglasio krivim da je kao pripadnik vojno-policijskih snaga "Miće" učestvovao u napadima na podučju Teslića, protivpravnom oduzimanju slobode, te ubistvu 28 civila u junu 1992. godine na planini Borje.

"Optuženi je priznao krivična djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret i pristao na kaznu zatvora u rasponu od sedam do devet godina", navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković.

Jesenkovićeva je rekla da je optuženi pokazao da se iskreno kaje za počinjena djela, te da je 1992. godine priznao njihovo izvršenje. Vijeće je imalo u vidu i činjenicu da je Slavuljica u vrijeme počinjenja djela imao 19 godina, te njegovo svjedočenje na glavnom pretresu.

"Samo priznanje, iskreno kajanje i 19 godina života Sud je cijenio kao olakšavajuće okolnosti i da će kazna zatvora od osam godina imati svrhu kažnjavanja", dodala je ona.

Prije priznanja krivice, Slavuljica je bio optužen s Draganom Marjanovićem, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem.

Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije "Miće".

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG