Dostupni linkovi

Meron ponovo na čelu Mehanizma za međunarodne sudove


Teodor Meron

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je sudiju Teodora Merona na novi mandat na funkciji predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), saopšteno je iz Haga.

Novi Meronov mandat počinje 1. marta 2016. godine i trajaće do 30. juna 2018. godine, pod uslovom da ponovo bude imenovan za sudiju Mehanizma.

Ban Ki Mun je naglasio se pri donošenju odluke rukovodio idejom da je "oštroumno rukovođenje" predsjednika Merona Mehanizmom i njegova vodeća uloga u obezbjeđivanju da Mehanizam bude mali i efikasan, u skladu s vizijom Savjeta bezbjednosti UN.

Meron je izjavio da je za njega bila velika privilegija da obavlja funkciju predsjednika Mehanizma tokom protekle četiri godine te da je počastvovan povjerenjem u njegovo rukovođenje i imenovanjem na novi mandat.

Sudija Meron je bio član žalbenih vijeća i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Funkciju predsjednika Haškog tribunala obavljao je u ukupno četiri mandata.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je osnovan u skladu sa Rezolucijom 1966 Savjeta bezbjednosti UN kako bi okončao preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju poslije završetka njihovih mandata.

MMKS ima dva ogranka, u Tanzaniji i Holandiji.

XS
SM
MD
LG