Dostupni linkovi

UN: Na granicama se krše međunarodni zakoni


Ban Ki Moon

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je da restrikcije koje su uvedene na granicama u Evropi kako bi se zaustavio priliv migranata I izbjeglica "nisu u skladu s međunarodnim zakonima, kao ni s osnovnom ljudskom pristojnošću".

Ban je to kazao u Madridu, nakon što je grčka policija saopćila da je blizu 10.000 mahom sirijskih i iračkih izbjeglica zaglavljeno u sve gorim uslovima u pograničnom mjestu Idomeni.

On je dodao da je zabrinut zbog ograničenja duž migratornih ruta, dodajući da "svaki azilant ima prava da njegova ili njena aplikacija za azil bude pojedinačno razmotrena".

Evropska unija izrazila je u utorak veliku zabrinutost zbog obračuna koji se dogodio u ponedjeljak na grčko-makedonskoj granici, kada je makedonska policija ispalila suzavac na izbjeglice i migrante.

Grčka je EU podnijela hitan plan Evropskoj uniji da organizuje i sa gotovo pola milijarde eura pomogne prijem 100.000 izbjeglica na teritoriji Grčke zbog rastućeg broja migranata blokiranih u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG