Dostupni linkovi

Štajnmajer zabrinut zbog kršenja prekida vatre u Ukrajini


Frank-Valter Štajnmajer
Frank-Valter Štajnmajer

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je duboko zabrinut zbog neprestanog kršenja prekida vatre u Ukrajini i zabrana koje su uvedene posmatračima zaduženim za nadzor primirja.

Štajnmajer je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN podsjetio da je Sporazum u Minsku potpisan prije godinu dana i da je "bio jedini način ka održivom političkom rješenju za okončanje sukoba u Ukrajini".

Šef njemačke diplomatije u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku iznosi ključne prioritete Njemačke kao predsjedavajuće OEBS-a.

Štajnmajer je pohvalio posmatračku misiju OEBS-a zbog deeskalacije krize u Ukrajini.

"Međutim, ostaje duboka zabrinutost zbog neprestanog kršenja prekida vatre i zabrane pristupa posmatračima", naglasio je Štajnmajer.

Oko 700 međunarodnih posmatrača raspoređeno je u Ukrajini, ali im često bude zabranjen pristup u pogranični dio između Rusije i Ukrajine.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin naveo je da posmatrači OEBS-a treba da obrate više pažnje na teroritoriju pod kontrolom ukrajinske vojske kako bi se osiguralo da njihove aktivnosti budu jednake za obje strane.

XS
SM
MD
LG