Dostupni linkovi

UN planira dostaviti pomoć za 154.000 opkoljenih Sirijaca


Ujedinjeni narodi i partnerske humanitarne organizacije planiraju u sljedećih pet dana dopremiti pomoć za 154 tisuće Sirijaca koji se nalaze u opkoljenim područjima, priopćio je UN-ov koordinator u Damasku Yacoub El Hillo.

UN je spreman dostaviti pomoć za približno 1,7 milijuna ljudi u teško dostupnim područjima u prvom kvartalu 2016. godine, no to ovisi o dozvoli sukobljenih strana, dodao je.

Prema UN-ovim procjenama, pod opsadom živjeti gotovo 500 tisuća ljudi, od ukupno 4,6 milijuna koji se nalaze u teško dostupnim područjima, no nada se da će zahvaljujući prekidu sukoba koji je počeo u petak navečer na 15 lokacija biti prekinuta opsada. "To je najbolja prilika za trajni mir i stabilnost koju je sirijski narod imao tijekom proteklih pet godina", stoji u El Hillovu priopćenju.

"No, znamo da bez ozbiljnoga političkog procesa i političkoga rješenja, prekid sukoba i ulaza humanitarne pomoći neće biti dovoljni da se prekine kriza u Siriji", dodaje se.

UN se nada da će u ponedjeljak dostaviti pomoć u Moadamiyu, četiri grada Zabadani, Kufreyu, Fouu i Madayu u srijedu te u Kafr Batnu u petak.

No, najveće mjesto pod opsadom, gdje se nalazi oko 200 tisuća ljudi, Deir al-Zor, nije zahvaćeno prekidom sukoba jer su snage Islamske države koje ga opkoljavaju isključene iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG