Dostupni linkovi

U Libiji otet državljanin BiH, oslobođen uz asistenciju bh. vlasti


Tripoli
Tripoli

U Libiji je pre desetak dana bio otet državljanin Bosne i Hercegovine, ali je taj slučaj bio vrlo brzo rešen, izjavio je pomoćnik ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zoran Perković, tekeviziji Al Džazira

"Celu aktivnost smo vodili van očiju javnosti, jednostavno zato jer smo procenili da će biti puno efikasnije ukoliko svemu tome ne dajemo publicitet. Taj čovek je oslobođen nakon nekoliko dana. Plaćen je odgovarajući iznos za njegovu slobodu i vraćen je u kamp kompanije za koju radi", kazao je on.

O okolnostima ovog događaja Al Džazira je razgovarala i sa Ibrahimom Efendićem, ambasadorom BiH u Libiji, koji je bio direktno uključen u ove pregovore.

"Mi smo pokrenuli sve naše veze, i preko Tripolija i preko Sarajeva, i zaista su Libijci, zvaničnici, privatne osobe, ugledne osobe, tribunali i lideri plemena, bili angažovani. Otmičari ništa nisu tražili osim novca, a to je bila vrlo simbolična suma novca, čak nije za pomena. Novac je isplatila frima", kazao je Efendić.

Podsetimo prošlog vikenda objavljeno je da su u Libiji poginuli službenici ambasade Srbije Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru prošle godine.

Oni su poginuli 19. februara, a Pentagon osporava tvrdnje da je dvoje civila nastradalo nakon vazdušnog udara američkih snaga na mete IDIL-a u Libiji. Zvaničnici Srbije, s druge strane, tvrde da je obdukcioni nalaz pokazao da su Stepić i Stanković nastradali od posljedica detonacije i da nisu mučeni.

XS
SM
MD
LG