Dostupni linkovi

Iran: Uspeh reformista na izborima


Glasanje u Iranu
Glasanje u Iranu

Reformističke snage i umereni saveznici predsednika Hasan Rohanija vode na parlamentarnim izborima u Iranu, a u Teheranu su pobedili na izborima za Skupštinu stručnjaka, prenele su svetske agencije.

Prema delimičnim rezultatima parlamentarnih izbora, reformisti vode u Teheranu.

Ukupno 1,3 miliona od ukupno 2,9 miliona birača u Teheranu glasalo je za umerene reformističke snage, koje će, prema prvim procenama, osvojiti 29 od 30 poslaničkih mesta koliko se bira u glavnom gradu.

Nosilac liste reformista je Muhamed Reza Aref, koji se kandidovao na predsedničkim izborima 2013. godine, ali se povukao u korist Hasana Rohanija, koji je pobedio tada u prvom krugu izbora.

Rohani se nada da će osvojiti većinu u parlamentu koju su do sada vodili konzervativci.

"Takmičenje je završeno. Vreme je da se otvori novi put ka prosperitetu i privredom rastu", rekao je Rohani koji je zajedno sa saveznikom, bivšim šefom države Akbarom Hašemijem Rasfandžanijem, pobedio u Teheranu na izborima za Skupštinu stručnjaka, koja nadgleda i imenuje vrhovnog verskog lidera.

Od 88 mesta u toj skupštini, 16 mesta je rezervisano za Teheran.

Medju kandidatima za predstavnike Teherana nalaze se i dva konzervativca, ajatolah Ahmed Džanati, dosadašnji predsednik tog organa, ajatolah Muhamed Jazdi. Obojica su imala neprijateljske stavove prema reformatorima. Džanati i Jazdi se nalaze na 11. i 15. mestu.

Na izborima za obe institucije glasalo je 60 odsto birača, a zvanični. konačni rezultati izbori se očekuju u utorak.

XS
SM
MD
LG