Dostupni linkovi

Viktorija Abril otvorila 44. Fest


Poznata španska glumica Viktorija Abril otvorila je večeras u Centru "Sava" 44. međunarodni filmski festival Fest.

Prvi film koji je publika gledala je debitanstko dugometražno ostvarenje Nikole Ljuce "Vlažnost".

Predsednik žirija glavnog takmičarskog programa, ruski režiser Pavel Lungin rekao je da žiri mora da se oslobodi kompleksa i bude slobodan, a za njega je najbitnije da li u filmu ima talenta i života.

"Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti pripao je Velimiru Bati Živojinoviću, a nagradu je primila Živojinovićeva supruga.

Nagrade za dosadašnje stvaralaštvo uručene su i španskoj glumici Viktoriji Abril i američkom reditelju Džonu Mektirnanu.

Posetioci Festa večeras će moći da pogledaju i danski film Tomasa Vinterberga "Komuna" i specijalnu projekciju filma "54" Marka Kristefera.

Do 6. marta u "Sava" Centru, Domu omladine Beograd, DKCB-u, bioskopima "Fontana" i "Sinepleks" (Ušće), Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju kinoteke biće prikazano više od 110 filmova, među kojima preko 20 rediteljskih debija.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD.

XS
SM
MD
LG