Dostupni linkovi

Nikolić dao ovlaštenje za angažovanje vojske u slučaju potrebe


Nikola Selaković, ministar pravde Srbije
Nikola Selaković, ministar pravde Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je danas odobrenje ministru odbrane da u slučaju potrebe stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost, kako bi mogle da zaštite građane, državu i imovinu od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja.

To je poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost saopštio ministar pravde Nikola Selaković i objasnio da to znači da ministar odbrane, u odsustvu predsjednika, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija ne bude mogla sama da održi red i mir.

Upitan za trenutnu bezbjednosnu situaciju i da li je ona takva da zahtijeva da se odmah angažuje vojska, ministar je rekao da te podatke, i da ih ima, ne bi iznio u javnost.

Na pitanje da li će biti upućene dodatne snage Žandarmerije na granicu sa Makedonijom, Selaković je samo odgovorio da su snage žandarmerije sastavni dio MUP-a.

Suštinu današnje odluke i proceduru koju ona podrazumijeva, ministar je objasnio na sledeći način:

"U mirnodopskom stanju pripadnici MUP su ti koji održavaju javni red i mir i to će biti tako i ubuduće, ali ako bi se dogodilo da to ne budu u stanju, državni organi, organi pokrajine i lokalnih samouprava mogu da se obrate zahtjevom za angažovanje vojske, a odluku o tome može da donese i ministar, uz odobrenje predsjednika", pojasnio je Selaković.

To znači da će državni organi, bezbjednosne službe imati dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbjednosni izazov i zaštite državni poredak i građane, rekao je Selaković novinarima.

Bezbjednost građana i imovine je apsolutni prioritet i svi organi imaju obavezu da rade na njihovoj zaštiti, naveo je on.

Motiv takve odluke je želja da se reaguje na vrijeme i da u Srbiji ne dođe do nekontrolisane sitaucije, naveo je Selaković.

"Srbija funkcioniše u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu, bezbjednost građana i imovine nam je svima apsolutni prioritet", rekao je Selaković.

Ministar pravde je istakao da je u Srbiji do sad bio na djelu dobro organizovan protok i prolaz izbjeglica, da je Srbija dala primer cijeloj Evropi i da je uvjeren da će se to i dalje tako odvijati.

Selaković je, na pitanje da li Srbija i dalje u kontaktu sa zemljama regiona povodom migrantske krize, rekao da se ti kontakti održavaju gotovo svakog časa, da na tome najviše rade ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, te da je Srbija na osnovu svoje istorije naučila da se oslanja samo na sebe, ali da će svakako učestvovati u zajedničkom rješavanju problema.

XS
SM
MD
LG