Dostupni linkovi

Ministri EU o migrantskoj krizi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministri država članica Evropske unije sastaju se u Briselu u jeku upozorenja da bi migrantska kriza mogla da ugrozi opstanak te institucije. Ministri unutrašnjih poslova Unije sastaju se u nastojanju da smanje priliv migranata i izbjeglica preko Balkana i naprave plan za prijeteću humanitarnu krizu.

Današnji sastanak se održava samo dan nakon što je Austrija sa balkanskim zemljama u Beču, upozorila da je na kocki budućnost EUi nakon što je Mađarska najavila referendum o migrantskim kvotama.

Austrija i balkanske zemlje usaglasile su mjere ograničavanja broja izbjeglica, što oštro kritikuje Grčka, u kojoj se nalaze hiljade izbjeglica.

Učesnici sastanka će čuti planove Austrije i osam balkanskih zemalja koji uključuju uzimanje otisaka prstiju svima koji ulaze i vraćanje svih koji nemaju pasoš ili imaju lažna dokumenta. Te zemlje će primiti samo one za koje zaključe da im je potrebna zaštita, dok neke vlade već tumače da to podrazumijeva samo Sirijce i Iračane.

Atina je zaprijetila da će blokirati sve odluke na predstojećem samitu EU o migraciji ukoliko države članice ne pristanu da učestvuju u raspodeli obaveznih migrantskih kvota.

XS
SM
MD
LG