Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vašington odbacuje odgovornost za smrt srpskih državljana u Libiji


Pentagon je danas saopštio da dvoje srpskih državljana koji su stradali prošle nedelje u Libiji, verovatno nisu poginuli u američkom bombardovanju u petak čija je meta bio vodja Islamske države u toj zemlji.

"Informacije koje za sada imamo ne podržavaju", tvrdnju Beograda da su dvoje Srba poginuli u bombardovanju, rekao je portparol Pentagona Džef Dejvis.

On je rekao da bi tela dve žrtve, muškarca i žene, čije slike su prenete preko društvenih mreža, trebalo da imaju mnogo teže povrede da su zaista stradali u bombardovanju koje je izazvalo veoma velike štete.

Te fotografije "ne odgovaraju onome što bi mogli da očekujemo za bombardovanje tih razmera", rekao je Dejvis i dodao da SAD nastavljaju da razmatraju raspoložive informacije. Prema navodima srpskih zvaničnika, službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u petak. Oni su bili oteti u Libiji u novembru. Američke vlasti su odmah izrazile sumnju da su oni stradali u američkom bombardovanju, navodeći da su njihovi dronovi posmatrali tu lokaciju nedeljama i da nisu primetili prisustvo civila.

Kako navodi agencija Frans pres, ova nesigurnost pokazuje koliko je teško za američku vojsku da sa sigurnošću utvrdi rezultat svojih vazdušnih udara uprkos kapacitetima za nadzor iz vazduha koji imaju sa dronovima.

XS
SM
MD
LG