Dostupni linkovi

Ivanić odbacio poziv Nišanija da BiH prizna Kosovo


Bujar Nišani i članovi Predsedništva BiH

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu je izjavio kako Bosna i Hercegovina neće mijenjati svoju politiku prema Kosovu u smislu njegovog priznanja, kako je to tokom posjete Sarajevu danas potencirao predsjednik Albanije Bujar Nišani, koji je tražio od bh vlasti da da ponovo razmotre prizanje Kosova.

„Sada o tome se neće razgovarati. Dok god sam ja član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Kosovo je dio Srbije“, poručio je Ivanić.

Ivanić je rekao da se zalaže za slobodno kretanje ljudi, ali ne i priznanje Kosova.

On je rekao kako je bilo izjava drugih članova bh Predsjedništva, tokom razgovora sa albanskim predsjednikom, kako se pitanje priznanja Kosova treba razmotriti, ali da je on poručio da se to neće dogoditi dok je on u toj instituciji.

„ Postoji volja da se omogući lakše kretanje ljudi, ali ako se to želi pretvoriti u priču o priznanju, neću biti za to. Radićemo na slobodnom kretanju ljudi i mislim da je to interes svih“, zaključio je Ivanić.

Inače, predsjednik Albanije Bujar Nišani tokom posjete Sarajevu u srijedu potencirao je kod vlasti BiH da ponovo razmotre prizanje Kosova.

Nišani je potvrdio da je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH “pokrenuo pitanje revizije i ponovnog razmatranja mogućnosti priznavanja Kosova od strane BiH, kao i priznavanje dokumenata kosovskih građana".

"Vjerujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za cijeli region. Podijelio sam svoj stav sa članovima Predsjedništva BiH jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost", naveo je Nišani.

On ocijenio da to priznanje "nije nikakav atak na neku drugu zemlju, nego doprinos stabilnosti i saradnji u regionu".

XS
SM
MD
LG