Dostupni linkovi

Kina na sporna ostrva poslala eskadrilu i radar


Sporna ostrva u Istočnoj Aziji

Kina je na Paracelskim ostrvima, oko kojih se spori sa susednim zemljama, postavila eskadrilu borbenih aviona i superradar.

Američki stručnjaci tvrde će Pekingu to omogućiti kontrolu ovog područja.

Italijanski list "Korijere dela sera" citira izvore iz Pentagona koji navode da je kineska vojska na ostrvo Vudi i ranije slala svoje mlazne borbene avione, ali da je značajno to da su se oni tu vratili baš sada, u trenutku velikih napetosti u toj zoni.

Na istom ostrvu prošle nedelje Peking je postavio i rakete zemlja-vazduh Q-9, koje su srednjeg i dugog dometa, a na kineskom im ime inače glasi "crvena zastava".
Južno od Vudija, na morskom grebenu Kvarteron u takođe spornom arhipelagu Spratli, sateliti su snimili radove na postavljanju tornjeva radarskog sistema visoke frekvencije.

Prema rečima stručnjaka Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, ovaj radar mogao bi da "značajno promeni operativni scenario", pošto bi Kinezima omogućio da kontrolišu celokupni pomorski i vazdušni saobraćaj u Južnom kineskom moru.

Kako navodi AFP, neimenovani zvaničnici SAD su za "Foks njuz" izjavili da su američke špijunske službe na ostrvu Vudi primetile kineske ratne avione "šenjang J-11" i "sijan JH-7" u poslednjih nekoliko dana.

Na ostrvu Vudi, na koje prava pored Kine polažu i Tajvan i Vijetnam, od devedesetih godina prošlog veka postoji aerodrom koji je operativan i koji je prošle godine uređen tako da može da primi J-11.

Kina je prošle nedelje potvrdila da je postavila "oružje" na Vudiju, braneći tu odluku kao svoje suvereno pravo.

XS
SM
MD
LG