Dostupni linkovi

Sobranje Makedonije pomjerilo izbore za juni


Sobranje Makedonije povuklo je u utorak desetak minuta pre ponoći odluku o samoraspuštanju i održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila i pomjerilo ih za 5. juni.

Inicijativu o povlačenju odluke o samoraspuštanju skupštine podijnele su stranke Albanaca u Makedoniji DUI, koja je dio vladajuće koalicije i opoziciona DPA.

Prema toj incijativi raspuštanje parlamenta se pomjera za 7. april, tako da bi izbori bili održani 5. juna.

Za odlaganje raspuštanja parlamenta i pomjeranje datuma vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji glasali su poslanici vladajuće VMRO DPMNE, koja se poslednjih dana opirala pomeranju izbora, kao i DUI i DPA, dok poslanici opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) nisu glasali.

Šef poslaničke grupe SDSM Goran Sugareski je ocijenio da je ovo još jedan poraz lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i rekao da ta stranka neće glasati za povlačenje jer nije glasala ni za usvajanje odluke o izborima.

Šef poslaničke grupe DUI Talat Džaferi je pre početka sjednice za Televiziju Telma rekao da je dogovor o odlaganju vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji potignut na sastancima evroparlamentarca sa četiri najvažnije stranke.

U Skoplju su u utorak boravili evroposlanici Ivo Vajgl, Ričard Hovit i Edvard Kukan sa namerom da makedonskim političarima pomognu da se dogovore oko izbora. Prvo su se sastali sa predstavnicima opozicione SDSM, potom DUI i DPA i na kraju sa vladajućom VMRO DPMNE.

XS
SM
MD
LG