Dostupni linkovi

Donald Trump i Hillary Clinton osvojili predizbore u Nevadi


Donald Trump i Hillary Clinton

Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju u SAD-u Donald Trump osvojio je u utorak uveče preizbore u saveznoj državi Nevadi, pokazuju projekcije koje je objavila tv mreža CNN, čime je snažno učvršćen njegov status glavnog kandidata u utrci Republikanaca za Bijelu kuću.

Pokazatelji premoćne pobjede bombastičnog milijardera toliko su bili jaki da je CNN minutu prije završetka glasovanja objavio kako 'sa stopostotnom sigurnošću' može najaviti Trumpovu pobjedu.

Prema inicijalnim rezultatima, Trumpovi glavni protukandidati u utrci za republikansku nominaciju, senator iz Floride Marco Rubio i senator iz Teksasa Ted Cruz, bore se za drugo mjesto.

Rezultati nakon pet posto prebrojanih glasova pokazuju da Trump vodi s 42,6 posto, Rubio dobiva 25,1 posto, dok Cruz za sada ima 20,1 posto, objavio je CNN.

Stranački izbori u Nevadi uslijedili su nakon sličnih predizbora u Južnoj Karolini, gdje je Trump osvojio skoro trećinu glasova.

Rezultati u Nevadi nisu iznenađenje, jer su ispitivanja javnog mnijenja pokazivala uoči izbora solidnu prednost Donalda Trumpa, za kojeg se očekivalo da će njegov imidž neovisnog i vanjskog igrača kao i kockarske veze odjeknuti u jugozapadnoj američkoj državi i njenom najvećem gradu Las Vegasu.

Izbori u Nevadi su četvrti izbori u republikanskom taboru, nakon onih u Iowi, New Hampshireu i Južnoj Karolini, ali prvi u zapadnom dijelu zemlje.

Nevada je za republikance ključni barometar u odvijanju izbora, budući da je gotovo 40 posto od tri milijuna stanovnika te države latinoameričkog podrijetla.

U Nevadi su u subotu glasovali demokrati, a pobjedu je odnijela Hillary Clinton. Time je njezina kampanja protiv Bernieja Sandersa dobila vjetar u leđa kada se činilo da gubi korak.

Pobjede Trumpa u Južnoj Karolini i Clinton u Nevadi tijekom vikenda dale su im znatnu prednost za sljedeću fazu utrke: "Super utorak" 1. ožujka, kada simultano glasuje desetak saveznih država.

XS
SM
MD
LG