Dostupni linkovi

Ruski opozicionar optužio lidera Čečenije za ubojstvo Njemcova


Ilja Jašin
Ilja Jašin

Opozicioni ruski političar Ilija Jašin optužio je danas lidera Čečenije Ramzana Kadirova za ubojstvo lidera opozicije i bivšeg potpredsjednika vlade Borisa Njemcova prije godinu dana.

Jašin je predstavio svoj izvještaj "Prijetnja nacionalnoj sigurnosti", posvećen sistemu upravljanja u Čečeniji i Kadirovu.

"Dva razloga zbog kojih sam napravio izvještaj: Kadirov stoji iza ubojstva mog druga Borisa Njemcova. Ja radim na tome da taj čovjek odgovara zato ubojstvo. Drugi razlog je što smatram da Kadirov, i sistem koji je stvoren u Čečeniji, predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti Rusije", rekao je Jašin.

On je kazao da predsjednik Vladimir Putin, podržavajući Kadirova, vodi "politiku samoubojstva" i "predstavlja prijetnju za Rusiju".

Uoči predstavljanja izveštaja koja je najavljivanja u društvenim mrežama nekoliko nedelja unapred, Kadirov je jutros na svojoj stranici na ruskoj mreži Vkontakte objavio taj izveštaj nazivajući ga "blebetanjem".

Tokom prezentacije, nepoznati muškarac je ušao u salu i na Jašina bacio lažne dolarske novčanice, kao simbol za "stranog plaćenika", kako Kadirov optužuje njega i liberalnu opoziciju.

Boris Njemcov je ubijen u blizini Kremlja u februaru prošle godine.

XS
SM
MD
LG