Dostupni linkovi

Vikiliks: NSA priskuškivala Ban Ki Muna


Agenti američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ prisluškivali su telefonske razgovore između njemačkog kancelara Angele Merkel i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna 2008. godine, piše internet stranica "Vikiliks".

Tokom razgovora, generalni sekretar UN pohvalio je Merkelovu zbog njenih napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Ban Ki Mun je, navodno, rekao da bi, bez rukovodeće uloge EU u ovoj oblasti, svjetskoj organizaciji bilo teško da preuzme tu obavezu na tada predstojećoj konferenciji u Poznanju.

Lider UN tada je takođe izrazio optimizam da će izbor Baraka Obame za predsjednika SAD predstavljati šansu da se Amerika bliže uključi u pregovore o klimatskim promjenama.

Njemački mediji prenijeli su prošle godine, pozivajući se na "Vikiliks", da je NSA decenijama prisluškivala kancelariju njemačkog kancelara, uključujući prethodnike Merkelove.

Posljednje vijesti o prisluškivanju objavila su tri njemačka medija: list "Zidojče cajtung" i televizijski kanali "NDR" i "VDR".

"Pokazali smo da je privatne sastanke generalnog sekretara UN o tome kako spasiti planetu od klimatskih promjena prisluškivala zemlja koja namjerava da zaštiti svoje najveće naftne kompanije. Biće interesantno vidjeti reagovanje UN, jer, ako se generalni sekretar može prisluškivati bez posljedica, onda su ugroženi svi, od svjetskih lidera do čistača ulica", kaže osnivač "Vikiliksa Džulijan Asanž.

XS
SM
MD
LG