Dostupni linkovi

Soros: Putin koristi migracijsku krizu za destabilizaciju EU


George Soros

Režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina, kojem iduće godine zbog dospijeća velikog dijela dugova te zbog niskih cijena energenata prijeti bankrot, koristi migracijsku krizu za destabilizaciju Evropske unije, piše u autorskom članku koji u ponedjeljak prenosi ljubljansko "Delo" američki milijarder i osnivač Fonda za otvoreno društvo George Soros.

"Za Putinov režim najdjelotvorniji je način da izbjegne svoju propast to da se pobrine da prije njega propadne Evropske unije", navodi se u prilogu, te dodaje da EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i da u takvom stanju neće moći održati ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima i poticanja separatizma u Ukrajini.

"Podijeljena Evropa Putinu bi jako koristila jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima, te protuevropske stranke s kojima je brižno njegovao odnose", navodi Soros.

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu prijetnju EU-u, pa bi ona morala jedinstveno nastupiti protiv nje budući da je zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" ko će prvi propasti.

Teško je razumjeti zašto lideri EU-a i SAD-a vjeruju Putinu i njegovim riječima umjesto da ga sude "po djelima" jer se pokazalo da mu se ne može vjerovati, a napadi ISIS-a i njegovo terorističko djelovanje "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, uporediti s ugrožavanjem koje prijeti od Rusije", navodi se u članku.

Tu će opasnost biti teško pobijediti, ali to je trka s vremenom i što svijet prije postane svjestan te opasnosti to bolje, navodi Soros.

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je djelovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsjednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske.

No, pogrešno je misliti da se je on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbjeglički val u Evropu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku jer u izbjegličkoj krizi "vidi priliku kako ubrzati raspad Evropske unije", navodi Soros.

XS
SM
MD
LG