Dostupni linkovi

Ankara: Uhapšene 22 osobe zbog napada


Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu

Turska policija je uhapsila 22 osobe u okviru istrage o terorističkom napadu u Ankari 17. februara, saopštio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

„U okviru istrage o terorističkom napadu u Ankari su uhapšene 22 osobe. Tokom istrage su precizno utvrđeni pripadnici organizovane grupacije povezane s Radničkom partijom Kurdistana i snagama samoodbrane sirijskih Kurda. Utvrđeni su svi krivci, uzeti su podaci, veza glavnih osumnjičenih sa snagama sirijskih Kurda je otkrivena“, rekao je Davutoglu.

Prema njegovim rečima, pronalaženje i hapšenje svih učesnika u terorističkom zločinu omogućila je baza otisaka prstiju.

"Imamo razvijeni sistem utvrđivanja otisaka prstiju, podaci se čuvaju godinama. Zemlja koja prima dva i po miliona izbeglica ne bi postigla ovakve rezultate u istrazi da nema ovakav sistem. Nema ubedljivijeg dokaza od otisaka prstiju", dodao je turski premijer.

Prema njegovim rečima, izvršilac terorističkog napada je u Tursku ušao pre godinu i po dana, prethodno nije imao krivični dosije, „inače, jednostavno, ne bi ni ušao“.

„Prirodno, teroristi koriste ljude koji nisu krivično gonjeni kako bi njihovo otkrivanje bilo teže“, dodao je Davutoglu.

Eksplozija miniranog automobila dogodila se u sredu uveče na prometnoj raskrsnici u centru turske prestonice, nedaleko od zgrada parlamenta, generalštaba i vojnog kompleksa. Poginulo je 28 ljudi, dok je 81 čovek ranjen.

XS
SM
MD
LG