Dostupni linkovi

Teroristički napad u Ankari, vlasti obećavaju odlučan odgovor


Napad u Ankari
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Turska borba protiv "pijuna" koji izvode napade i snaga koje stoje iza njih će biti još odlučnija, poručo je turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan nakon terorističkog napada u Ankari u kojem je u sredu poginulo 28 osoba, a najmanje 61 je povređena.

"Mi ćemo da nastavimo našu borbu protiv pijuna koji izvršavaju takve napade, koji ne znaju za moralne ili humanitarne granice, i snaga koje stoje iza njih svaki dan s više odlučnosti", poručio je predsednik Erdogan u saopštenju.

Generalštab Oružanih snaga Turske je saopštio da je reč o terorističkom napadu, a isto je rekao i zamenik turskog premijera Bekir Bozdag.

"U 17:31 sati na vozila koja su prevozila osoblje Oružanih snaga Turske izveden je teroristički napad dok su čekali na semaforu na raskrsnici koja se nalazi na bulevaru Inonu", navodi se u saopštenju Generalštaba.

Vojne vlasti Turske su navele da je jasno da je napad bio dobro planiran, ali da se još ne zna ko ga je organizovao.

Guverner Ankare Mehmet Kiličer je rekao da se veruje da je eksploziju izazvao automobil bomba.

Eksplozija se dogodila u vreme saobraćajne gužve na oko 300 metara od štaba vojske i blizu parlamenta.

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je za sredu uveče planiran put za Brisel i otišao na vanredni bezbednosni sastanak s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim zvaničnicima.

Turska novinska agencija Anadolija javila je da je vlada uvela zabranu medijima da emituju ili objavljuju eksplicitne slike mrtvih i povređenih sa mesta eksplozije. Turska je uvodila slične zabrane posle ranijih napada.

Izveštaji medija navode da su se kola zapalila i da su desetine kola hitne pomoći poslata na mesto eksplozije.

Iako se za sada ne zna ko stoji iza napada, različiti izvori navode da bi to mogli biti kurdski pobunjenici, militantna grupa "Islamska država Iraki Levant" (IDIL) i levičarska ekstremistička grupa, koji su izveli poslednje terorističke napade u Turskoj.

XS
SM
MD
LG