Dostupni linkovi

Nakon 15 godina bijega uhapšen Tomislav Duić, optužen za zločine u Lori


Nakon 15 godina koliko je proveo u u bijegu od hrvatskog pravosuđa zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Splitu je u petak u 6 sati i 30 minuta uhapšen zapovjednik nekadašnjeg Vojno-istražnog centra Lora Tomislav Duić optužen za zločine.

Četrdesetsedmogodišnji Duić je uhapšen je ispred svog stana u Jeretovoj ulici u Splitu pa ispada da je osuđenik za ratne zločine bio ispred nosa i nadohvat ruke splitskoj policiji, navodi "Slobodna Dalmacija".

U postupku Lora 1, Vukovarac Duić se nikada nije pojavio, a u odsutnosti je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Duić je optužen i u procesu Lora 2 koji je nedavno krenuo na Županijskom sudu u Splitu gdje se sa još četvoricom optuženika tereti za zlostavljanje zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske, od kojih su
Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni.

Njihova su tijela nakon rata ekshumirana na području Livna. Među dokazima su i zapisi s ispitivanja 30-ak svjedoka u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Nakon hapšenja Emilija Bungura krajem avgusta prošle godine u Žaboriću, Duić je bio jedini iz slučaja Lore koji je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. Njegovim jutrošnjim hapšenjem nema više nedostupnih i onih koji su u bijegu.

Na potjernici za Duićem je pisala napomena da je sklon pružanju otpora,ali kako navodi "Slobodna Dalamacija" Duić se prilikom hapšenja nije opirao.

XS
SM
MD
LG