Dostupni linkovi

U maju realizacija ključnih projekata Vlade Srbije za Srebrenicu


Predstavnici Vlade Srbije sa Ćamilom Durakovićem
Predstavnici Vlade Srbije sa Ćamilom Durakovićem

Na području opštine Srebrenica u maju bi trebalo da počne realizacija nekih od zacrtanih projekata koje će realizovati Opšina sredstvima Vlade Srbije rečeno je danas nakon posjete tehničkog tima srbijanske vlade Srebrenici.

Cilj posjete je bio dogovor o realizaciji ključnih projekata za ovu opštinu, a tim Vlade Srbije radit će zajedno s kolegama iz srebreničke općine na izradi projektne dokumentacije.

Savjetnik potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, Rade Obradović potvrdio je u izjavi za Fenu nakon sastanka sa čelnicima Opšine da će u maju mašine biti na terenu, a do kraja ljeta sva četiri gradilišta u funkciji.

"Želja nam je da što prije krenemo u realizaciju projekata. Takođe, želimo da objekti imaju savremene standarde. Tokom dana dogovorit ćemo dinamiku realizacije projekata. Naš je dogovor da se hitno počne s radom na projektnoj dokumentaciji. Projekt vrtića je najzahtjeveniji i bit će potrebno puno vremena", rekao je Obradović.

Ističe da je želja da se projekti rade paralelno, jer su potrebna sredstva osigurana.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je za Fenu da će već narednih dana biti raspisan tender u vezi s izradom zacrtanih projekata.

"Važno je da smo se dogovorili o idejnim projektima. Neki od ovih projekata će početi da se rade krajem maja, eventualno početkom juna. Nama je zadovoljstvo da imamo ekspertni tim koji će nam pomoći da ove projekte realizujemo", naglasio je Duraković.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Miloš Milovanović zahvalio je Vladi Srbije na donaciji, ocijenivši da će nakon realizacije projekata svi građani Srebrenice bolje živjeti.

"Osim projekata Vlade Srbije, realizovat ćemo i projekte koje će finansirati Vijeće ministara BiH. Mislim da će Srebrenica u budućnosti biti bolje mjesto za življenje svih njenih građana", dodao je Milovanović.

Vrijednost projekata koji će biti realizovani je tri miliona eura, a srbijanska vlada je obećala sredstva tokom investicione-razvojne konferencije održane u novembru prošle godine.

Projekti koje će finansirati su rekonstrukcija glavne saobraćajnice užeg dijela grada, izgradnja porušenog mosta i pristupne saobraćajnice na jezeru Perućac, regulacija korita Križevice, izgradnja objekta dječijeg obdaništa u Srebrenici i proširenje industrijske zone Potočari.

XS
SM
MD
LG