Dostupni linkovi

Opozicija pozvana na dijalog, Haradinaj podneo ostavku


Zasedanje pod suzavcem
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Zasedanje pod suzavcem

Skupština Kosova u petak popodne u četvrtom pokušaju uspela je da održi sednicu, a poslanicima opozicije koji su ponovo bacali suzavac i sali i zbog toga izbačeni, nije dozvoljeno da prisustvuju nastavku zasedanja. Lideri opozicije su ocenili da je izbacivanje poslanika iz skupštinske sale kršenje demokratije.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji na vanrednoj konferenciji za novinare u poslepodnevnim satima pozvao opoziciju na otvoreni dijalog unutar institucija Kosova.

„Dijalog je jedini način da se postigne rešenje svakom nesporazumu“, kazao je Veselji.

On je naveo da opozicija šteti reformama u zemlji, ali da najviše šetti samom Kosovu kao državi.

„Svako delovanje kao što je bilo ovo današnje koje ometa stabilno i demokratsko funkcionisanje je štetno i neprihvatljivo za nas. Skupština je odlučna da nastavi svoj rad u interesu zemlje, građana i ekonomskog razvoja i euroatlanskih integracija“, kazao je on.

Prethodno je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto poslanika, nakon što je, kako je naveo, "video da se Skupština pretvorila u instituciju za prikrivanje vladinog kršenja Ustava, u instituciju gde se policija na političku naredbu izbacuje poslanike".

Visar Imeri iz pokreta Samoopredeljenje naveo je da niko nije dobio napismenu odluku o zabrani prisustvovanja sednici, dok je čelnik Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj kazao da je izbacivanje opozicije način na koji vlast rešava krizu.

"Korištenje policije za čuvanje njihovih pozicija je metoda koju vlast koristi da vodi zemlju", dodao je on.

Pre nego što je sednica nastavljena, poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, kojem nije zabranjen ulazak u skupštinsku salu, zatražio je od poslanika da se za trenutak udalje od svojih stavova, jer je Kosovo ušlo u rajrizičniju fazu političke krize.

“Znate li gde će nas odvesti ovaj put? Da Ii ste svesni kuda idemo s ovakvim pristupom? Kosovo će loše završiti. Niko neće da dođe da nam reguliše ovu situaciju. Ostaviće nam da uništimo našu zemlju, dok ovako barikadirano i sa inatom sedimo jedni prema drugima. Da li je to vredno toga? Ako nam se desi neka žrtva, svi ćemo se stideti…Ne možete reći ‘mi smo većina i možemo da radimo šta hoćemo’. I vi, zameniče premijera, (Hašim Tači) ne možete sa inatom biti izabrani (za predsednika) u ovakvoj političkoj situaciji zato što svađate narod vašim izjavama”, kazao je Deda.

“Ako ovako nastavimo pokajaćemo se svi zašto nismo poduzeli ništa da sprečimo to što se dešava”, dodao je.

Deda je pripadnicima manjinskih zajednica poručio da ostanu po strani sukoba koji se dešava među kosovskim Albancima.

Iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova saopštili su da je Policija Kosova uhapsila troje poslanika ove partije, Besu Baftiu, Doniku Kadaj Bujupi i Palja Ljekaja. Oni su trenutno u Odeljenju za teške zločine u Prištini.

Obezbeđenje unutar sale je udaljilo nekoliko poslanika opozicije, a predsednik Skupštine Kadri Veselji zbog ometanja rada Skupštine onemogućio je poslanicima Redžepu Seljimiju, Ismalju Kurtešiju, Teutu Hadžiu, Dautu Haradinaju, Besniku Bisljimiju, Aljbuljenu Hadžiu, Zafiru Berišu, Palju Ljekaju i Šukriju Bitićiu da prisustvuju sednici.

Ranije je zbog ometanja rada sednice već onemogućeno dalje prisustvo sednici poslanicima Šćipeu Pantianu, Salihu Salihu, Mutaheru Haskuau, Visaru Imeriju, Aidi Durguti, Aljbinu Kurtiju, Enveru Hotiju, Fisniku Ismajljiju i Fatonu Topaliju.

Policija Kosova je saopštila da je od nje zatraženo da udalji poslanike opozicije iz skupštinske sale, te da je policija postupila u skladu sa procedurama nakon što su pojedini poslanici odbili da napuste salu.

Političke odluke suda u Nišu

Američki ambasador Greg Delawie izjavio je u Novom Brdu da je razočaran što je opozicija odlučila da ponovo baci suzavac u Skupštini.

Greg Delawie
Greg Delawie

„Pre dva dana smo slavili osmi rođendan Kosova i veoma je tužno da sada vidim da ima ljudi koji pokušavaju da ugroze demokratiju Kosova. Ohrabrujem sve partije da promenu svoja mišljenja, da pokušaju da rade kroz dijalog kako bi se ova politička kriza završila. Ohrabrujem sve da izbegavaju zapaljiv rečnik kao što su ’izdajica’ ili ’kukavice’ što otežava održavanje dijaloga i razvoj Kosova onako kako građani trebaju i žele“, kazao je.

Prethodno je Skupština Kosova dok je opozicija bacala suzavac usvojila deklaraciju kojom se izražava zabrinutost zbog presude suda u Nišu bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Viši sud u Nišu u sredu je u odsustvu na po 15 godina zatvora osudio osam pripadnika bivše OVK zbog oružanih napada na vojnike Vojske Jugoslavije krajem leta i početkom jeseni 1998. godine.

Za Skupštinu Kosova takve odluke su političke i direktno utiču na odnose Kosova i Srbije, pročitao je predsednik Skupštine Kadri Veselji, te dodao da takve odluke nemaju pravnu vrednost.

Skupština Kosova u deklaraciji poziva međunarodne organe, kao što su Europol i Interpol da odbiju svaki zahtev srpskih vlasti.

Skupština će se angažovati da se poduzmu koraci za anuliranje ovakvih presuda.

Hašim Tači, potpredsednik Vlade, je tokom pauze rekao da opozicija neće moći da prekine rad institucija.

"Današnji dnevni red sednice usko je povezan sa liberalizacijom viza, a današnje delovanje opozicije je protiv evropske perspektive Kosova. Pozivamo ih na smirenost, korektno ponašanje... Moramo se naučiti na demokratski život. Niko ne može na silu da preuzme vlast. Ovo što se danas dešava je najgora moguća poruka koja se može poslati svetu o imidžu Republike Kosova", kazao je Tači, pozivajući opoziciju ponovo na dijalog.

Pre nego što je predsednik Skupštine Kosova otvorio rad Skupštine, reč je od Veseljija zatražio Visar Imeri, predsednik Pokreta Samoopredeljenje. On je kazao da "ovaj režim želi da na silu održi sednicu".

"Ustavni sud je proglasio ovaj režim protivustavnim. Vi, građani Kosova, makli ste masku ovom prevarantskom režimu i proglasili ga nelegitimnim, protivdemokratskim. Nećemo dozvoliti da se režim Mustafa-Tači ponaša kao Vlada Republike Kosova. Ova vlada je počela kao režim i tako će završiti. Ovo je njen kraj. To trebaju da shvate Isa i Hašim. To treba da shvatite vi. Narod je odlučio da ovog režima više nema", kazao je Imeri.

Nakon toga, Veselji je otvorio prvu sednicu prolećnog zasedanja i u trenutku kada je počeo da čita deklaraciju protiv presude srpskog sud, opozicija je aktivirala suzavac. Poslanici su, međutim, ostali u sali i u dimu suzavca glasali za deklaraciju.

"Treba da ostanete, treba da se pokaže odlučnost. Neka vam je na savesti opozicijo šta radite", kazao je nakon čitanja deklaracije Kadri Veselji.

(Policijsko obezbeđenje za zasedanje Skupštine Kosova)


Građani koji su se u petak okupili ispred Skupštine postepeno su se razišli, iako je najavljivano da će ostati tu dok Vlada ne podnese ostavku.

Pri ulasku u Skupštinu poslanik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti gađan je jajima.

Policija Kosova je privela jednog od dvojice napadača, dok u Pokretu Samoopredeljenje sumnjaju da su Kurtija napali "policajci u civilu".

Ispred Skupštine bili su okupljeni aktivisti opozicije i građani, a oko samog objekta raspoređene policijske jedinice.

Opozicija zahteva ostavku Vlade i prevremene izbore, te su najavili da će, u slučaju da vlast odluči da izabere novog predsednika, protesti eksalirati. Iz Skupštine je, međutim, rečeno da na ovoj sednici neće biti izbora predsednika.

Ova tačka nije na dnevnom redu i ovo pitanje se može se inicirati samo na vanrednoj sednici.

XS
SM
MD
LG