Dostupni linkovi

Inzko: BiH na putu prema EU sada čeka teža etapa


Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istaknuo je danas u Banjoj Luci da je predaja aplikacije BiH za kandidatski status u Evropskoj uniji (EU) vrlo važna etapa za BiH, ali da sada slijedi ona teža.

To je, kaže, prvi korak, a siguran sam da će na kraju BiH dovesti u punopravno članstvo.

Inzko je naveo da brzina puta BiH prema EU zavisi od same BiH, ali je uvjeren da će BiH prije ili kasnije biti članica evropske zajednice država.

Vrata su, slikovito se izrazio, otvorena i sada slijedi druga etapa.

"Možda će to biti i maraton prema Briselu. Bit će manje Dejtona, a više Brisela" dodao je visoki predstavnik na pres-konferenciji nakon razgovora s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a .

Čubrilović je istaknuo da je razgovarano o aplikaciji BiH za kandidatsko članstvo u EU te odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a.

Kazao je da je RS konstruktivno djelovala na evropskom putu BiH, ali nije zadovoljna načinom kako je usvojen mehanizam koordinacije i smatra da će se sve nedoumice na koje je ukazala Vlada RS-a otkloniti.

Predsjednik parlamneta je rekao da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH, ali da 9.januar ostaje Dan RS-a i da o tome postoji jedinstven stav.

XS
SM
MD
LG