Dostupni linkovi

Ljajić: Srbija će ukazati Tribunalu na nelogičnosti u slučaju Šešelja


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija u izveštaju koji će do 15. marta dostaviti Haškom tribunalu ukazati na sve nelogičnosti koje postoje u predmetu sa liderom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem optužnim za ratne zločine.

"Do 15. marta ćemo imati mogućnosti da ukažemo na sve nelogičnosti koje su pratile čitav ovaj predmet. Ja se dugo bavim (Haškim) tribunalom i ovo je prvi slučaj gdje Srbija ničim nije doprinijela da se dođe u ovakav ćorsokak", kazao je Ljajić koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je naveo, sve što je Haški tribunal radio u ovom slučaju bilo je pogrešno.

"Od činjenice da nema presude 12 godina, pa do puštanja na slobodu bez ikakvih garancija, do zahteva da se (lider SRS-a) Šešelj vrati, pa sada do naprasnog zakazivanja izricanja presude", kazao je Ljajić za B92 i dodao da Srbija "tome ničim nije doprinijela".

Ljajić je dodao da će biti prilike da Srbija ukaže Haškom tribunalu na "sve te činjenice".

Dodao je da od Vlade Srbije nisu tražene nikakve garancije za puštanje Šešelja na slobodu.

Ljajić je rekao da je Šešelj u pravu kada kaže da je izbačen iz Haškog tribunala i da su ga pustili na slobodu bez ikakvih uslova.

"Jedini uslov je bio da Šešelju ne izadjemo pasoš... U odluci o puštanju na privremenu slobodu pisalo je da oni očekuju da se Šešelj dobrovoljno vrati na izricanje presude", dodao je on.

Kako je naveo, Vlada Srbije ne zna da li će Tribunal imati razumijevanja za zahtjev Srbije da se izricanje presude odloži do poslije izbora.

"Činjenica je da se 20 dana pred izbore traži izručene jednog od učesnika u izbornom procesu", kazao je Ljajić.

Dodao je da nijedan zvaničnik u Srbiji nikada nije rekao da "Srbija ne želi da izvršava međunarodne obaveze".

Haški tribunal saopštio je da će 31. marta izreći presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i naložio Srbiji da preduzme sve mjere da obezbedi prisustvo optuženog izricanju presude.

Šešelj koji je u novembru 2014. privremeno oslobođen do izricanja presude izjavio je više puta da neće dobrovoljno otići u Hag.

XS
SM
MD
LG