Dostupni linkovi

Tusk: Realna opasnost od raspada EU ako je Britanija napusti


Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Bukureštu da postoji realna opasnost od raspada Evropske unije (EU) pozivajući njene članice da razmotre međusobne argumente kako bi se sprečio odlazak Velike Britanije iz EU.

"Opasnost od raspada je realna jer je proces veoma krhak. Treba pažljivo sve da razmotrimo, jer ono što se razbije ne može da se popravi", upozorio je Tusk u žobraćanju novinarima u Bukureštu.

Tusk je rekao da se EU nalazi u "ključnom trenutku".

"Treba da slušamo argumente drugih, radije nego sopstvene", odao je predsednik Evropskog saveta, ocenjujući da je normalno da stavovi postaju "tvrdji kako vreme prolazi".

Visoki evropski zvaničnik koji boravi na turneji po evropskim zemljama u kojima brani stav o ostanku Velike Britanije u EU, pokušao je da umiri zabrinuti istočni deo EU zbog namere britanskog premijera Dejvida Kamerona da ograniči socijalne olakšice radnicima koji potiču iz zemalja EU.

"Sad je pitanju budućnost EU. Nećemo da pravimo kompromise o osnovnim vrednostima i slobodama", rekao je Tusk.

Kameron, koji je obećao referendum o članstvu zemlje u EU 2017. godine, pregovara o uslovima ostanka zemlje u Uniji. Velika Britanija želi temeljnu promenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume medju njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju ali nauštrb institucija u Briselu.

XS
SM
MD
LG