Dostupni linkovi

Višegradska grupa želi da pomogne Makedoniji oko izbjeglica


Susret premijera zemalja Višegradske grupe nije uperen protiv zajedničke politike Evropske unije u rješavanju izbjegličke krize, već da se u tome opipljivo pomogne, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

On je na margini zasijedanja ministara vanjskih poslova EU u Briselu rekao da nikakva namjera ne postoji da se "guraju klipovi u točkove EU" ili nekoj članici u hvatanju u koštac s izbjegličkom krizom i da su zato na samit Višegradske grupe u ponedjeljak pozvani i bugarski i makedonski visoki zvaničnici kako bi se od njih neposredno čulo šta treba učiniti i kako im pomoći.

Članice Višegradske grupe žele da sagledaju kako se naročito Makedoniji može pružiti podrška u zaustavljanju nekontrolisanog priliva imigranata, kazao je Lajčak i naglasio da to uopšte nije upereno, niti je cilj da se izoluje Grčka.

"Imigraciona kriza je naš zajednički izazov i moramo naći evropsko rješenje koje će obuhvatiti svaku pojedinu članicu Unije", istakao je Lajčak.

Slovački ministar je uoči dolaska u Brisel stavio do znanja da "sve dok nema jedinstvene evropske strategije, opravdano je za zemlje duž balkanskog izbjegličkog puta, da štite svoje granice i mi ćemo im u tome pomoći".

Premijer Češke Bohuslav Sobotka izjavio je uoči samita Višegradske grupe da Evropska unija ne smije da dozvoli da Zapadni Balkan ostane usamljen i prepušten sam sebi u izbjegličkoj krizi i da je najvažnije da se planovi EU koncentrišu na balkanski put izbjeglica.

Sobotka je predočio da nije moguće da Njemačka i Austrija zamišljaju da zatvore granice, a da izbjeglički problem ostane zemljama Balkana da ga same rješavaju.

"Ukoliko Turska i Grčka ne uspijeju da izađu na kraj s regulisanjem migracije, postoji mogućnost da se nelegalna migracija zaustavi na granicama Makedonije i Bugarske", objasnio je Sobotka.

Bugarski premijer Bojko Borisov je uoči odlaska na samit Višegradske grupe razmiujnenio mišljenje sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i saopštio da je protiv zatvaranja granice između Grčke i Makedonije, prenio je bugarski portal Novinite.com.

Bugarska je izgradila ogradu na svojoj granici prema Turskoj da bi zaustavila priliv izbjeglica.

XS
SM
MD
LG