Dostupni linkovi

Turska odbacila optužbe da šalje vojnike u Siriju


Ismet Jilmaz, turski ministar odbrane

Ministar odbrane Turske Ismet Jilmaz odbacio je optužbe Damaska da turska vojska šalje vojnike na sirijsku teritoriju i ponovio da njegova zemlja nema namjeru to da učini.

"To nije istina. Nemamo nameru da šaljemo vojnike u Siriju", rekao je u nedjelju veče turski ministar pred Parlamentom.

U pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, sirijska vlada u nedjelju je optužila Tursku da obezbeđuje vojnu podršku pobunjenicima.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je dvanaest kamiona sa oružjem i municijom ušlo iz Turske u Siriju, u pratnji oko 100 naoružnih muškaraca, među kojima ima turskih vojnika i plaćenika.

Jilmaz je potvrdio da se očekuje dolazak saudijskih aviona F-16 u tursku bazu Indžirlik, prema sporazumu Ankare i Rijada.

Istovremeno je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila da kurdske snage napreduju ka provinciji Alep, uprkos trodnevnim artiljerijskim napadima turske vojske.

Najmanje 26 pobunjenika je poginulo u borbama koje od nedjelju traju u Tal Rifatu, jednom od tri preostala uporišta pobunjenika na sjeveru provincije Alep.

Opservatorija je saopštila da je 350 boraca islamističke frakcije Fajlak el Šam ušlo u Tursku da bi se pridružili pobunjenicima u Tal Rifatu.

XS
SM
MD
LG