Dostupni linkovi

SIPA uhapsila Darka Mrđu i još dvije osobe zbog ratnih zločina


Darko Mrđa u Haškom tribunalu .
Darko Mrđa u Haškom tribunalu .

Djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine u ranim jutarnjim satima uhapsili trojicu osumnjičenih koji se terete za ratni zločin i ubistva više žrtava sa područja Prijedora.

Među uhapšenima je i Darko Mrđa (1967.), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Iz SIPA-e je saopšteno da su uhapšeni i Radenko Marinović i Milan Gavrilović koji se terete za ratni zločin i ubistvo više žrtava sa područja Prijedora.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su u logoru "Manjača" tokom avgusta 1992. godine počinila krivično djelo "zločin protiv čovječnosti".

Oni će nakon kriminalističke obrade, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Darko Mrđa je 2004. godine Pretresnom vijeću Haškog tribunala priznao da je na planini Vlašić učestvovao u ubistvu 150 bošnjačkih zarobljenika. Priznao i dobio 17 godina zatvora, od kojih je odležao tek 11.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron je 10. oktobra 2013. godine odobrio Mrđino puštanje na slobodu iz zatvora u Španiji, gdje se nalazio na izdržavanju kazne.

"Specijalista koji radi s njim ocjenjuje da je on spreman da vodi normalan društveni život u svom okruženju", navedeno je tada u izvještaju.

Predsjednik Haškog tribunala je istakao da je Mrđa “značajno sarađivao s Tužilaštvom”.

XS
SM
MD
LG