Dostupni linkovi

Dačić: Zatvorićemo granice ako to učine Slovenija i Hrvatska


Šef srpske diplomtije Ivica Dačić pozvao je na jedinstven pristup EU izbegličkoj krizi, ukazujući na to da, ukoliko Austrija i druge zemlje na Balkanskoj ruti zatvore svoje granice, i Srbija biti primorana da učini isto.

Dačić je rekao da je Srbija dosada imala fer i konstruktivan pristup ovom pitanju.

"Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600.000 migranata. Nas zabrinjava to što EU nema jedinstvenu politiku i stav šta da se dalje raditi. I razne pojedinačne mere država nas dovode u tešku situaciju", rekao je šef srpske diplomatije za Dojče vele.

Dalji koraci Srbije će prvenstveno zavisiti od poteza zemalja koje su na zapadno-balkanskoj ruti, rekao je Dačić, napominjuhi da bi prema najavama austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca, Beč mogao da ograniči broj migranata i to do kvote od 37.500 ljudi.

"Dakle, moramo da vidimo šta Austrija namerava da učini, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena da jednostavno zatvori granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji", rekao je on.

XS
SM
MD
LG