Dostupni linkovi

Obama tražio od Putina prekid napada na sirijsku opoziciju


Američki predsednik Barak Obama zatražio je od svog ruskog kolege Vladimira Putina da se prekinu ruski vazdušni napadi u Siriji protiv umerenih opozicionih grupa u skladu s medjunarodnom sporazumom postignutom u Minhenu u četvrtak, saopštila je Bela kuća.

Obama i Putin su u aubotu razgovarali telefonom, što je ranije u nedelju saopštio i Kremlj.

Tokom razgovora, Obama je podvukao da je "od sada važno da Rusija igra konstruktivnu ulogu i prekine svoju vazdušnu kampanju protiv umerenih opozicionih snaga u Siriji", navodi se u saopštenju iz Bele kuće. Obama je trenutno na putu u Kaliforniji. ; Prema saopštenju iz Kremlja, Obama i Putin su u telefonskom razgovoru, koji je inicirao američki predsednik, "pozitivno ocenili" dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji postignut ove nedelje u Minhenu.

Predsednici SAD i Rusije dogovorili su se o aktivnijoj diplomatskoj saradnji u cilju primene minhenskog dogovora, dodao je Kremlj.

Diplomate svetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Sedamnaest zemalja i tri medjunarodne organizacije, medju kojima su SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska i EU, u okviru Medjunarodne grupe za podršku Siriji dogovorili su se 11. februara o prekidu neprijateljstava u Siriji za nedelju dana i da se omogui dostavljanje humanitarne pomoći gradovima pod opsadom.

XS
SM
MD
LG