Dostupni linkovi

Iran upozorava Saudijsku Arabiju da ne šalje vojsku u Siriju


Iran je upozorio Saudijsku Arabiju da ne šalje svoje vojnike u Siriju nakon što je ta zemlja počela da raspoređuje borbene avione u Tursku. "Mi svakako nećemo dozvoliti da se situacija u Siriji menja prema volji 'pobunjeničkih zemalja'. Donosićemo neophodne odluke prema datom trenutku", izjavio je zamenik načelnika Generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri. Saudijska Arabija uputila je borbene avione u turske vojne baze s namerom da se intenziviraju vazdušne operacije protiv džihadista iz Islamske države u Siriji.

Saudijski vojni zvaničnici saopštili su da su spremni da upute i kopnene jedinice u Siriju u okviru koalicije protiv džihadista.

Turska je sa svoje strane u subotu uveče počela da gađa položaje Kurda na severu Sirije, na samoj granici s Turskom.

Iran, koji je saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, uputio je svoje vojne savetnike u Siriju kao i dobrovoljce koji se bore na Asadovoj strani protiv sirijskih pobunjenika.

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

XS
SM
MD
LG