Dostupni linkovi

Putin i Obama telefonom o Siriji i Ukrajini


France -- Russian President Vladimir Putin (L) meets with US President Barack Obama on the sidelines of the UN conference on climate change - COP21 in Le Bourget, north of Paris, November 30, 2015

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Barak Obama razgovarali su telefonom o razrešenju sirijskog konflikta, ali i drugim aktuelnim temama. Dva državnika su pozitivno ocenila rezultate pregovora o Siriji, održanih 11. i 12. februara u Minhenu, i podržala napore da se primeni prekid vatre, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Rojters.

Putin i Obama su se dogovorili da će intenzivirati diplomatsku i drugu saradnju na primeni sporazuma o Siriji postignutog u Minhenu, saopštio je Kremlj.

Putin je, kako se navodi, istakao „važnost zajedničke borbe protiv terorizma, u kojoj se neće primenjivati dvostruki standardi“, a ukazao je i na neophodnost postojanja bliskih radnih kontakata između odbrambenih službi Rusije i SAD u cilju borbe protiv militanata Islamske države Iraka i Levanta.

U saopštenju Kremlja se navodi i da je Putin izrazio nadu da će zvanični Kijev preduzeti praktične korake u ispunjenju svojih obaveza preuzetih mirovnim sporazumom iz Minska, koji predviđa prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG