Dostupni linkovi

Al Šabab preuzeo odgovornost za bombu na somalijskom avionu


Somalska militantna islamistička grupa Al Šabab preuzela je u subotu odgovornost za bombaški napad u putničkom avionu ranije ovog meseca, kada je probijena velika rupa u trupu letilice ubrzo posle poletanja i avion je bio primoran prinudno da sleti na aerodromu u Mogadišu.

U saopštenju poslatom danas elektronskom poštom, Al Šabab je naveo da je napad osveta zbog obaveštajnih zapadnih operacija u Somaliji, preneo je BBC.

Avion kompanije "Daalo Erlajns" sa 74 putnika poletao je sa aerodroma u Mogadšu kada je eksplozija potresla letelicu i napravila otvor, a jedan putnik je ispao i poginuo. Kapetan aviona, Beograđanin Vladimir Vodopivec, nekadašnji pilot u JAT-u i Montenegroerlajnza, uspeo je da okrene avion i bezbedno se vrati na polazni aerodrom.

Eksplozija se dogodila oko 15 minuta od poletanja kada je avion bio na visini od oko 3.350 metara.

Somalski ministar saobraćaja Ali Džama Džangali rekao 6. februara da je preliminarnom istragom utvrđeno da je bomba izazvala eksploziju zbog koje je putnički avion prinudno sleteo na aerodrom u Mogadišu. On je tada rekao da se sumnja da je iza tog napada somalska ekstremistička organizacija Al Šabab.

Više od 20 ljudi uhapšeno je u vezi s tim incidentom, saopštila je somalska vlada, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG