Dostupni linkovi

Surijani: Papa ima stalnu želju da posjeti Srbiju


Papa Franjo u Havani 12.februara 2016.
Papa Franjo u Havani 12.februara 2016.

Apostolski nuncije Svete stolice u Srbiji Lućijano Surijani izjavio je da Poglavar Rimske Katoličke crkve papa Franjo ima stalnu želju da posjeti Srbiju i nada se da će se to dogoditi, kao što se ostvarilo u sličnim okolnostima.

Surijani je, u izjavi Tanjugu, podsjetio da su rimokatoličkog poglavara u posjetu zvali predsjednik Tomislav Nikolić i, svojevremeno njegov prethodnik Boris Tadić.

"Kada je riječ o preprekama za njegovu posetu, može se reći da postoje određeni istorijski problemi. Ali, s obzirom na to da sam svoju misiju u Srbiji započeo prošle sedmice, potrebno mi je vrijeme kako bih ih spoznao i razumio", objasnio je Surijani.

On je dodao da se nada da će moći da se nađe rešenje tih problema, ukazujući na primer istorijskog susreta pape Franja i patrijarha Moskve i sve Rusije Kirila koji se očekuje u petak na Kubi.

"Ovih dana svjedoci smo istorijskog sastanka pape Franja i patrijarha Kirila, što je djelovalo prilično kompleksno prije samo nekoliko godina. Bog ima svoj način kako funkcionišu stvari", konstatovao je Surijani.

Kada je reč o nedavnoj poseti delegacije Srpske pravoslavne crkve Vatikanu, Surijani je rekao da tada, uprkos medijskim spekulacijama, nije bilo riječi o mogućoj posjeti pape Franja Srbiji, ali ni o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

"Na sastanku je bilo riječi o široko shvaćenom ekumenskom dijalogu i saradnji između dvije crkve u misiji evanđelizacije", podvukao je Surijani.

Apostolski nuncije dodao je da je posjeta delegacije SPC, koju su činili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković, bila uobičajena i podsjetio na činjenicu da je patrijarh SPC Irinej prethodnih godina ugostio nekoliko visokorangiranih zvaničnika Vatikana.

XS
SM
MD
LG