Dostupni linkovi

SAD uvode nove sankcije protiv Sjeverne Koreje


Predstavnički dom SAD-a će u petak glasovati o prijedlogu širenja sankcija protiv Sjeverne Koreje koji bi, očekuje se, trebao biti prihvaćen golemom većinom glasova nakon čega će mjera biti poslan na potpis predsjedniku Baracku Obama i postati zakon.

Predstavnički dom je u siječnju podržao nove sankcije protiv Sjeverne Koreje s 418 glasova za i samo dva protiv, no senat je u srijedu u svojoj verziji zakona, prihvaćenog s 96 glasova za i niti jednim protiv, dodao neke nove odredbe, uključujući i one koje se odnose na cybersigurnost.

Predložene sankcije SAD usvaja nakon lansiranja sjevernokorejskog sateltita koje Washington i njegovi saveznici vide kao pokriće za razvoj tehnologije za proizvodnju balističkih raketa koje bi se mogle koristiti i za napade nuklearnim oružjem.

Predsjednik doma Paul Ryan je rekao da će Predstavnički dom ovoga tjedna razmotriti dopunjenu verziju zakona a njegovi su pomoćnici najavili da će se o njemu vjerojatno glasovati u petak ujutro.

"Pomaknuli smo se korak bliže novoj rundi sankcija protiv Sjevrene Koreje", rekao je Ryan novinarima na svojoj tjednoj konferenciji za tisak.

S obzirom na golemu podršku zakonu u Kongresu, ne očekuje se da će Obama staviti veto na zakon.

XS
SM
MD
LG