Dostupni linkovi

Svjetske sile dogovorile prekid sukoba u Siriji


Vodeće svjetske sille postigle su dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je u petak objavio da je na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji dogovoren "prekid sukoba" u Siriji u roku od tjedan dana i dostava humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji koji se održavaju Ženevi nastave što je prije moguće.

Kerry, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov izaslanik Staffan de Mistura, je priznao da su obećanja sa sastanka u Muenchenu za sada samo na papiru.

On i Lavrov su se složili da će "pravi ispit" biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obveze koje su preuzele, izvijestila je agencija Reuters.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji.

Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna skupina za potporu Siriji (ISSG), sukobi bi trebali prestati u roku od tjedan dana a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala odmah biti dostavljena.

XS
SM
MD
LG