Dostupni linkovi

Hasanbegović: Foto s ustaškom kapom podvala


Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je da je objava fotografije u Novostima, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), uz koju je navedeno u opisu da je snimljen kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, predstavlja "insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala" kojima je cilj da se on diskreditira.

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati", piše u odgovoru Hasanbegovića na molbu agencije Hina da prokomentira fotografiju i tekst pod naslovom "Točka na U", objavljen na web stranici Novosti.

"Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i dijelove njihove službene odore", navodi ministar.

On je podsjetio da je riječ o jedinici čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.

Novosti tvrde da je osoba u vrhu lijevo ministar kulture.

"Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru da komentiram", rekao je Hasanbegović.

Novosti uz objavu fotografije navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine i da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik Novosti Ivica Đikić je u Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao da se uvidom u časopis Nezavisna Država Hrvatska u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li neko naknadno intervenirao na fotografiji

XS
SM
MD
LG