Dostupni linkovi

Haradinaj: Rješenje za Kosovo su prijevremeni izbori


Ramush Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je za RSE da su prijevremeni izbori jedino moguće rješenje političkoj krizi na Kosovu, a oni bi spriječili „dalju degradaciju zemlje“.

„Ne smijemo gubiti vrijeme, jer vremena nemamo, i moramo djelovati što prije. U ovom slučaju mora reagirati predsjednica zemlje“, kazao je on.

Kako je istaknuo, degradacija u zemlji, korupcija, loša ekonomija, nedostatak investicija i novih radnih mjesta, slaba sigurnost , ali i odluka Ustavnog suda o tome da jedan od briselskih sporazuma nije u skladu sa Ustavom, govori o tome da je „vrijeme da vlada Kosova podnese ostavku“.

Haradinaj malo vjeruje u to da razgovori predsjednice, Atifete Jahjage, sa političkim liderima mogu pomoći u rješavanju krize, te je istaknuo da je njegov prijedlog, tokom sastanka u ponedjeljak, bio da se održe prijevremeni izbori, kada bi građani istovremeno glasali i za predsjednika države, s obzirom da Jahjagi ističe mandat ove godine.

„Na protestima 17. februara, u obrani države tražićemo ostavku vlade koja je prekršila položenu zakletvu za Republiku“, zaključio je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG