Dostupni linkovi

Damiru Lipovcu sedam godina za ratne zločine


Sud BiH osudio je Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja srpskih civila na području Dervente.

Prema presudi, Lipovac je kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Derventi i komandant logora formiranog u osnovnoj školi u Poljarima, u prvoj polovini juna 1992. godine ubio dvojicu zatvorenika.

"Ušao je u logor i izveo Borisa Stjepanovića, te pucajući iz automatske puške ga usmrtio. Potom je iz logora izveo sve zatočenike i pokazujući im ubijenog, govorio da im je to opomena", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

Lipovac je vatrenim oružjem usmrtio i Boru Markovića, kojeg je, naveo je Jukić, prethodno pretukao.

Vijeće je utvrdilo da je Lipovac u junu 1992. godine nečovječno postupao prema civilima zatočenim u logoru u Poljarima, koje je tukao kundacima i drugim predmetima, pržio cigaretama i užarenom žicom, te tjerao da pjevaju ustaške pjesme, prenosi Birn.

"Lipovac je, takođe, opljačkao zatočenike, kada je stavio ćebe na sredinu prostorije gdje su oni morali predati sav novac i druge dragocjene vrijednosti koje su imali", rekao je sudija.

Vijeće je utvrdilo da je Lipovac sporazum o priznanju krivice koji je sklopio sa Tužilaštvom BiH potpisao dobrovoljno i sa sviješću o počinjenom krivičnom djelu, čime se odrekao prava na žalbu ili suđenje.

Govoreći o visini sankcije koja mu je izrečena, a u kojoj su cijenjeni i motiv, odgovornost, način izvršenja zločina, te njegove posljedice, sudija je rekao da smatra da je izrečena kazna od sedam godina zatvora srazmjerna težini učinjenog djela.

"Cijenjene su i olakšavajuće okolnosti, i to da je optuženi u potpunosti priznao krivicu i izrazio iskreno kajanje, te da je u vrijeme zločina bio mlad, odnosno da je imao 22 godine", rekao je Jukić.

U kaznu zatvora Lipovcu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od maja 2014. godine, kada je uhapšen u Holandiji. BiH je izručen u novembru 2015. godine

XS
SM
MD
LG