Dostupni linkovi

Protesti antifašista zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića


Sa protesta zbog pomena Milanu Nediću u Beogradu
Sa protesta zbog pomena Milanu Nediću u Beogradu

Organizacija Antifašistička akcija organizovaće u ponedeljak u četiri grada Srbije proteste zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića, premijera u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Kako je najavljeno protestne akcije trajaće sat i po i biće organizovane u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu i Šapcu, tačno u podne.

Okupljenim građanima biće emitovan "Ulični radio", sa kojeg će se čuti uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Srbije, kao i druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

"Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, za koju smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe", piše u saopštenju.

Podseća se na Nedićevu ulogu u potpisivanju Trojnog pakta, rasnim depešama, govorima, uredbama za hapšenje, oduzimanju imovine i obezbeđivanju logora u tadašnjoj Srbiji, kao i na Nedićev "doprinos" Holokaustu Jevreja, Porajmosu Roma i masovnim zatvaranjima i streljanjima antifašista.

Antifašistička akcija je optužila Vladu Srbije, Ministarstvo pravde, premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ignorišu ovaj i bliske slučajeve, koji su kako se navodi, "apsurd" u novijoj istoriji Balkana i Evrope.

XS
SM
MD
LG