Dostupni linkovi

Sebastijan Kurc obilazi zemlje zapadnog Balkana


Kurc i makedonski šef diplomatije Poposki

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc započinje višednevnu turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Prva stanica posete je Sarajevo u nedelju, pa Beograd u ponedeljak i utorak, a zatim putuje u Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje.

Kurc je, uoči posete, istakao da je ona "jasan signal za nastavak angažovanja za zapadni Balkan".

Austrija je sa državama regiona ljudski, ekonomski, kulturno i istorijski tesno povezana, naglasio je Kurc u izjavi austriojskoj agenciji APA.

Približavanje tih zemalja EU vodi ka većoj stabilnosti i blagostanju, stvara veću vladavinu prava i osigurava radna mesta i u Austriji, istakao je on.

"Zbog toga Austrija i dalje jasno podržava pristupanje EU svih zemalja zapadnog Balkana", podvukao je Kurc.

Tokom poseta zemljama regiona Kurc će razgovarati sa svojim resornim kolegama, a gotovo svugde i sa premijerima, napominje agencija APA.

Tako će se Beogradu sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

U Sarajevu, Kurc će otvoriti godinu bosansko-austrijske kulture i potpisati sporazum o ekonomsko-tehnološkoj saradnji.

Tokom boravka u Beogradu Kurc će, zajedno sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom prisustvovati susretu srpskih i austrijskih privrednika, a potom i potpisivanju Memorandumu o razumevanju o dualnom obrazovanju.

U Podgorici će potpisati program o saradnji u kulturi, a u Tirani, istog dana, Memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

U četvrtak on će u Tirani prisustvovati i završnici jednog projekta austrijske agencije za razvoj ADA o boljem korišćenju sredstava iz fondova EU.

Sledeća stanica posete je Priština, gde će Kurc posetiti jednu poljoprivrednu školu, kao i austrijski kontingent KFOR-a.

Zatim će u Skoplju razgovarati sa svojim resornim kolegom Nikolom Poposkim o izbegličkoj krizi i aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG