Dostupni linkovi

Neredi na skupu Pegide na severu Francuske


Neredi su u subotu izbili izmedju policije i okupljenih na skupu nemačkog kontroverznog desničarskog pokreta u Kaleu na severu Francuske, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je skup održan uprkos njegovoj zabrani.

Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (Pegida) pozvao je u subotu na skupove u nekoliko evropskih zemalja.

Oko 150 pristalica Pegide okupilo se ispred železničke stanice u centru Kalea s parolom "Mi smo ovde kod kuće!". Okupljeni su potom pevali francusku himnu "Marseljezu" i mahali francuskim zastavama, javio je Frans pres na licu mesta.

Lokalne vlasti su navele da je policija bacila suzavac na demonstrante koji nisu hteli da se raziđu posle nekoliko poziva policije da to učine.

Posle skupa privedeno je nekoliko osoba.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev nedavno je rekao da su sva javna okupljanja koja remete javni red i mir zabranjena u Kaleu.

Pegida je podnela zahtev za održavanje skupa, koji je automatski odbijen jer je u Francuskoj takođe na snazi vanredno stanje uvedeno posle terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Skupovi protiv izbeglica u Kaleu su zabranjeni jer se u toj francuskoj luci nalazi oko 6.000 izbeglica koji čekaju da odu u Veliku Britaniju.

XS
SM
MD
LG