Dostupni linkovi

Ban: 34 grupe u svetu povezane sa IDIL-om


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio je da je 34 terorističkih grupa u svetu povezano sa ekstremističkom Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL) i upozorio da će se u ovoj godini njihov broj samo još više povećati.

Ban je u petak uveče ponovio da IDIL predstavlja "pretnju bez presedana" s obzirom na svoju sposobnost da privuče razne militantne grupe iz mnogih zemalja.

On je, takođe, upozorio članice UN da budu spremne na nove napade grupa povezanih sa IDIL-om, čiji članovi, kako je rekao, prelaze iz zemlje u zemlju, kako bi organizovali napade ili razvili terorističke mreže.

"Sadašnje širenje uticaja IDIL-a na zapadnu i severnu Afriku, Bliski istok o južnu i jugoistočnu Aziju ukazuje na brzinu i stepen veličine opasnosti koja se proširila za samo 18 meseci", rekao je Ban.

Pored toga, dodao je generalni sekretar UN, Islamska država Iraka i Levanta je "najbogatija svetska teroristička organizacija", jer je, kako je naveo, prošle godine, uprkos embargu, samo od nafte i naftnih proizvoda zaradila između 400 i 500 miliona dolara.

Prema podacima misije UN u Iraku, IDIL je samo u oblastima pod svojom kontrolom iz banaka uzela milijardu dolara u gotovini, a još isto toliko na ime taksi za vozila koja ulaze na njenu teritoriju.

XS
SM
MD
LG