Dostupni linkovi

Beograd: Otkazan skup pristalica legalizacije silovanja


Skup pristalica legalizacije silovanja koji je najavljen za 6. februar širom sveta pa tako i u Beogradu je otkazan, saznaje RSE. Informacija je objavljena na blogu kontroverznog pisca Darijuša Valizadeha. Reč je o američkom blogeru koji je poznat po svojim tekstovima o zavođenju žena i antifeminizmu.

On traži legalizaciju silovanja na privatnom posedu, jer prema njegovom shvatanju, ako žena pristane da uđe u nečiji stan pristaje i na seks.

Na vest da bi skup mogao da bude održan i u Beogradu regovao je i Pokrajinski serketarijat za rodnu ravnoravnost.

Ovaj sekretarijat oštro protestuje zbog ovog vida javnog pozivanja na ograničavanje prava žena i kršenja ljudskih prava.

„Sekretarijat podseća da Republika Srbija, u kojoj je rodna ravnopravnost utemeljena Ustavom i koja je preduzela značajne korake u obezbeđivanju punog poštovanja ravnopravnosti žena i muškaraca i sprečavanja nasilja nad ženama na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou, ne sme dozvoliti jačanje i širenje grupa koje zagovaraju mržnju i nasilje prema ženama“, stoji u saopštenju.

Pokrajinski sekretarijat je apelovao na nadležne organe da adekvatno reaguju na ovaj kao i na svaki drugi vid javnog podstrekivanja mržnje i pozivanja na kršenje osnovnih ljudskih prava.

Prema saznanjima beogradskih medijapolicija zasad nije primila zahtev za održavanje ovakvog skupa u Beogradu ali je novinarima nezvanično rečeno da neće dozvoliti okupljanje koje nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Inače skupovi su bili najavljeni u 43 države.

XS
SM
MD
LG