Dostupni linkovi

Kontrole na granicama će koštati 110 milijardi eura


Stalan povratak na kontrole na granicama u Evropi će koštati zemlje Šengena 110 milijardi eura u narednih deset godina, saopštio je francuski istraživački centar "Frans strateži".

U studiji centra "Frans strateži", koji djeluje direktno pri Vladi u Parizu, navodi se da će pad u prekograničnom turizmu i trgovini, što će uslijediti nakon ukidanja Šengena, koštati Evropu 0,8 posto privrednog učinka u narednih deset godina.

Samo za Francusku ti gubici će iznositi između jedne i dvije milijarde eura kratkoročno i 10 milijardi eura u narednih deset godina, što je ekvivalent od 0,5 posto društvenog bruto proizvoda, navodi se u studiji.

"U dugoročnom smislu, generalizacija stalnih graničnih kontrola bila bi jednaka iznosu od tri posto poreza na trgovinu između zemalja šengena, što bi vodilo strukturalnom padu u trgovini između 10 i 20 posto", navodi se u studiji.

Od 26 zemalja Šengena, šest članica, uključujući Njemačku, ponovo su uvele kontrole na granicama zbog ulaska i stalnog priliva više hiljada migranata.

XS
SM
MD
LG