Dostupni linkovi

Makedonija ponovo otvorila granicu za izbjeglice


Izbjeglice čekaju na srpsko-makedonskoj granici

Makedonija je za izbjeglice ponovo otvorila južnu granicu, sa Grčkom, nakon zastoja koji je trajao nekoliko sati, prenose danas makedonski mediji.

Podsjeća se da je razlog za privremeno zatvaranje granice Makedonije sa Grčkom za prihvat izbjeglica, prema policiji, bio zastoj prijevoza izbjeglica na takozvanoj "balkanskoj ruti" i puni kampovi u zemljama duž te rute.

Sve izbjeglice koje su do sinoć bile ušle u Makedoniju iz pravca Grčke, kako se navodi, već su napustili zemlju i prešli u Srbiju.

Granicu je juče prvo zatvorila Slovenija, pa Hrvatska i Srbija, nakon čega je to sinoć na nekoliko sati uradila i Makedonija.

Makedonske vlasti su tako po treći put u roku od dva mjeseca zatvorile granicu prema Grčkoj i nisu dozvolile ulazak izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Kako prenose mediji, Makedonija je granicu zatvorila kao rezultat lančane reakcije i makedonske vlasti će to ponovo odmah uraditi ako bilo koja zemlja na sjeveru ne dozvoli protok izbjeglica.

Prema navodima skopske Televizije Telma, pored povremenog, moguće je i trajno zatvaranje na zahtjev Evropske unije, uz napomenu da još nema zvaničnih reakcija makedonskih vlasti.

XS
SM
MD
LG