Dostupni linkovi

Čajetina: Povećava se broj obolelih od trihineloze


Bolnica u Užicu
Bolnica u Užicu

Povećava se broj lica obolelih od trihineloze posle konzumiranja zaraženog mesa divljih svinja.Trenutno na Infektivnom odeljenju užičke bolnice nalazi se 14 pacijenata, od koji je petoro dece. Niko nije životno ugrožen, a prognoze su da će nardnih dana biti još veći broj obolelih, kaže Miloš Božović, direktor Zdarvstvenog centra Užice.

“Svi pacijenti su zadovoljavajućeg opšteg stanja i sa regresijom simptoma koji su postojali od prijema, kod jednog pacijenta primetno je da su manji otoci oko očiju danas, nego što je to bilo juče.”

Iako je u utorak prijavljena epidemije trihineloze na teritoriji opštine Čajetina, protivepidemijske mere se preduzimaju već pet dana, rekla je epidemilog užičkog zavoda za javno zdravlje Aleksandra Andrić:

Aleksandra Andrić
Aleksandra Andrić

“I dalje će biti pooštren epidemiološki nadzor, obzirom da je maksimalna inkubacija do 45 dana, tako da mi možemo očekivati i pojavu novih pacijenata zavisno kada su konzumirali to zaraženo meso.”

Andrić podseća da na području Zlatiborskom okrugu nije bilo veće epidemije trihineloze, zabaležene su dve porodične 2011.i 2012.godine, a ova sada je mnogo veća, jer se sumnja da je zaraženo meso divljih svinja koje su odstrelili čajetinski lovci konzumiralo oko 500 lica. U utorak uveče su stigli rezultati analize krvi koja je rađena u Veterinarskom zavodu Kraljevo, i oni su potvrdili da je kod hospitalizovanih pacijenata pronađena trihinela. Među obolelima koji se nalaze u užičkoj bolnici najviše je članova Lovačkog društva Čajetina, a većina njih su radnici policije Užice i Čajetina. S obzirom da su lovci delili svojim prijateljima osušeno meso zaaražnih divljih svinja, tako ima obolelih i u Novom Sadu i Senti. U Senti je prvo oboleo predsednik tamošnjeg lovačkog društva, Dragan Todorović, načelnik policijske ispostave Senta. Oboleli su i njegova supruga i sin. Sušeno meso Dragan je dobio od svojih pobratima, lovaca iz Čajetine koji su u Senti boravili 23. januara.

Marko Dimitrijević, osnovni javni tužilac u Užicu, za Radio Slobodna Evropa je rekao da je Tužilaštvo obavešteno posle prvog slučaja trihineloze, i policiji naložilo da proveri sve okolnosti koje su dovele do epidemije:

“Provere su u toku, posao je obiman, potrebno je ispitati veliki broj ljudi koji su učestvovali u odstrelu divljih svinja, zatim u obradi i distirbuciji mesa, kao i ispitati veterinara koji je prvi izdao potvrdu da je meso ispravno. Tužilaštvu za sada nije dostavljena ni jedna krivična prijava, istraga će trajati, zbog specifičnosti i složenosti slučaja kao i velikog broja lica koja su uključena u celu situaciju. Sve zaraženo meso je oduzeto, van upotrebe je, i vršiće se veštačenje kako bi se tačno utvrdilo protiv koga će biti pokrenut krivični postupak”, rekao je tužilac u Užicu, Marko Dimitrijević.

XS
SM
MD
LG